שיקום אורתופדי

המונח שיקום אורתופדי מתייחס בדרך כלל לשיקום מערכת התנועה הנמצאת באחריותן של מערכת השלד והשרירים, מערכת הדם ומערכת העצבים.

אומנם השיקום הרווח מוכוון למקרים קליניים, אך במציאות כולנו זקוקים לשיקום תנועתי אורתופדי יום יומי.

בעיות וכאב אורתופדיים עלולים להיווצר כתוצאה ממגוון רחב של סיבות, ביניהן מבנה גנטי, אורחות חיים והרגלים בעייתיים, תאונות ומחלות שונות.

אצל רובנו, מערכת התנועה חשופה לפגיעה יום יומית במיוחד בעידן המודרני של ימינו. חלקנו מרבים לבלות ימים שלמים בישיבה מול מחשבים או בעמדות שירות שונות, תלמידים וסטודנטים שוהים בתנוחות גוף לקויות מתמשכות, חלק מרבים בעמידה ממושכת וחלק נוהגים להרים משקלים כבדים. חלק עוסקים בספורט אתגרי או ספורט חובבני בהפרזה וחלק בחוסר תנועה ורביצה.

מארג זה ועוד עלול להוות סיבות ישירות לפגיעה במערכת השלד ומערכת התנועה שלא על רקע טראומה, אך התוצאה תהיה דומה ואף חמורה יותר ברב המקרים והשיקום עשוי להיות מורכב וקשה יותר אף הוא.

לצערנו ברב המקרים, טיפולי שיקום אורתופדיים למיניהם מתחילים לאחר התעוררות של בעיה כל שהיא או כאב.

קיצור שרירים, שינויים ניווניים, שחיקת סחוס, והסתיידויות.. הנם בלאי טבעי של הגוף וסיבה ישירה לחולל כאב, חולשה ופגיעה בתפקודו ובאורחות חייו של אותו אדם .

פגיעות אורתופדיות על רקע טראומה הנן רבות ומגוונות אף הן. כגון: שברים בעצמות ובמפרקים, חבלות וניתוחים בגפיים, ניתוחים להחלפת מפרקים, פריצות דיסק, קטיעת גפיים, חבלות ראש וצוואר טראומתיות, תאונות דרכים, תאונות כתוצאה מספורט אתגרי, פציעות ספורט על רקע עומס או פעילות יתר.

פגיעות אורתופדיות על רקע מחלה גם הן רבות ומגוונות. כגון: דלקות פרקים ודלקות בכלל, מחלות כלי דם של המוח, טרשת נפוצה, מחלות עצביות ניווניות, גידולים שפירים וממאירים ומחלות נוירולוגיות העלולות לפגוע בתפקוד המוטורי של הגוף, בשליטה במערכת הנשימה, בסוגרים וביציבה שלו.

נזקים אורתופדיים עלולים לצור פגיעה ישירה או עקיפה במערכות נוספות כמו: שרירים, גידים, רצועות, מפרקים ולעתים פגיעה במערכת העצבים המרכזית וההיקפית ובתפקודם של איברים פנימיים. נזק זה, בין אם זמני או קבוע, יכול לבוא לידי ביטוי בכאב, מגבלה תפקודית, הפרעה בשיווי משקל, קושי בתנועת גפיים ותנועה בכלל, פגיעה באיכות החיים והפרת איזון וסדר היום.

הרפואה המערבית מציעה את הטיפול הראשוני בשלב האקוטי, אם תרופתי, אם כירורגי ואם שיקומי במרכזי שיקום רפואיים.

ענפי הטיפול השונים כמו פיזיותרפיה וטיפולים משלימים מתחום הרפואה המשלימה על גווניה מציעים את הטיפול והליווי המתמשך המגיע לאחר ההחלמה הראשונית. הכאב אינו נעלם ברב המקרים לאחר החלמה, ולעתים יהפוך לחלק משגרת היום יום. במקרים קיצוניים, אזור פגוע צפוי לא לחזור לקדמותו ולתפקודו המלא לאחר החלמה. הטיפול השוטף והמתמשך לשיקום תנועתי-אורתופדי עשוי לסייע לתפקוד תקין יותר ולשיפור מתמשך והחזרת השקט והשפיות לחיי אותו אדם.

טיפולים אילו מתמקדים ביכולתה המופלאה של תנועת הגוף בכדי לשקם בעיות אורתופדיות ובעיות נוספות שנלוות אליהן.

האורתופדיה בעיקרה הנה תורה שלמה שדורשת לימודים אקדמיים מעמיקים ומקיפים. בענפי הטיפול השונים, מוסדות לימודים להכשרת במקצועות הטיפול, שמים דגש על נושא האורתופדיה, הטיפול והשיקום האורתופדי והרחבתו בקרב בוגריהן כמו גם בנושאים מדעיים נוספים, כגון פיזיולוגיה של המאמץ, אנטומיה טופוגרפית, פרמקולוגיה, פתולוגיה ועוד…

בעיות אורתופדיות במערכת השלד עלולות לגרור אחריהן בעיות נוספות רבות ואף נזקים שונים ולהשליך לאיברים פנימיים ולמערכת הנוירולוגית. צניחת רצפת אגן, חוסר שליטת בסוגרים, בעיות שיווי משקל, כאבי ראש, סחרחורות, בעיות נשימה ועוד.. הם דוגמה לכך.

מטפל מקצועי קשוב, עשוי למנוע או לצמצם נזקים במערכת השלד והתנועה על ידי טיפול ותחזוקה שוטפים של הגוף. טיפולו המסור יסייע בשיפור איכות החיים של המטופל ויטיב עם מערכת השלד, השרירים והמפרקים.

טובי הספורטאי מאסטר והספורטאים הצעירים המטופלים אצלי, יעידו על ההבדל בין מצבם הגופני כשהם שומרים על רצף טיפולי מונע, ובין מצבם כאשר מזניחים את הגוף ומתעלמים מצרכיו. עוד יעידו איך הטיפול מחזיר אותם לפעילות כללית ותחרותית בצורה יעילה ובטוחה.

כל טיפול מתחיל במילוי הצהרת בריאות, תשאול ותחקור אורחות חיים, הרגלי תזונה, בירור בדיקות דם ובדיקות נוספות אם ישנן, היסטוריית פציעות…

בהתאם למצב המטופל מתגבשת תוכנית טיפול. כל הטיפולים נעשים 'אחד על אחד', וכוללים שילוב שיטות טיפול שונות בהתאם למקרה וצורך.

התהליך השיקומי האורתופדי מתחיל לאחר סיום הטיפולים הקליניים בבתי חולים וגופים רפואיים למיניהם. כאן אנחנו המטפלים נכנסים לתמונה. מטרת הטיפול תהיה החזרת הגוף לפעילות מלאה תוך חיזוק ושיפור הסיבולת והשליטה השרירית, שיפור שיווי משקל סטטי ודינמי, שיפור סימטריה תנועתית וכללית של הגוף, הפגת כאב, תחזוקה ושימור המאפשרים איכות חיים טובה ושפויה, וחזרה בטוחה לפעילות ולשגרת חיים מבורכת. 

ולסיכום, עצה טובה: טפלו במערכת התנועה שלכם! אל תחכו לאותות כאב ומצוקה ממנה. תאהבו את גופכם וטפחו אותו. הוא יחזיר לכם טובה תחת טובה.