רפואה סינית

רפואה סינית הנה רפואה עממית, בת אלפי שנים אשר מקורה בסין.

היא הפכה לאחת השיטות הפופולארית ברחבי העולם החל משנות – 70 של המאה העשרים.

המארג הטיפולי הרחב והמגוון, שהרפואה הסינית מציעה, נותן לה את הכוח שלה והיכולת שלה להשפיע ולצור שינויי של ממש.
בראש ובראשונה, הרפואה הסינית הנה רפואה מונעת ומכוונת לאורחות חיים מאוזנים ותקינים. מלמדת את האדם למצוא את הכוחות בתוכו ולאזן ביניהם. האיזון בין היין והיאג והסימביוזה ביניהם, יוצר יחסי גומלין תקינים בין האיברים והרקמות השונות בגוף אשר יתבטא במערכות יחסים המבוססות על שיתוף פעולה תקין ומניב בריאות טובה ואריכות ימים.

 

הרפואה הסינית עוסקת בין היתר: בתזונת האדם, בתנועתו, בהרגלי חייו, בעברו, במצבו הרגשי והנפשי ובמורכבויות השונות בחייו, בגופו ובסביבתו ומנסה היא באמצעים שונים ורב גוניים לכוון לדרך (דאו/טאו) טובה וחדשה שתביא לשינוי מתמשך תקין ומבריא ברבדים השונים אצל אותו האדם, הן ברמת הגוף והן ברמת אורחות חייו, סביבתו ובריאותו הפיזית והנפשית.

ברפואה הסינית היחס לגוף הנו רחב היבטים. כל איבר עשוי להיות חלון להשקיף מבעדו אל המתרחש בתוך שכבות הגוף השונות. 

 

אמצעי האבחון  ברפואה סינית רבים: בדיקת דפקים, אבחון לשון(מרקם,חיפוי,צבע,מראה), בטן, ריריות, עור, עיניים, שיניים, ציפורניים, ריח גוף ופה, הפרשות, טונוס שרירי ועוד..

מתוך מגוון הכלים המבורך שיש לרפואה הסינית להציע ,הדיקור הסיני מהווה אחד הכלים החזקים ובעלי ההשפעה הישירה על סוגי האנרגיה השונים המפעילים ומנהלים את אנרגיית הגוף(הצ'י). זאת לצד תזונה מותאמת לאדם כאינדווידואל, סיוע ברפואת צמחים ותרופות מן הטבע, שיטות עבודה מנואליות (בדומה לפיזיותרפיה מערבית) כגון טוינה, אנמו ועוד.. 

בטיפולים נעשה שימוש בעזרים נפלאים כמו חימום במוקסה, תמציות ייחודיות וייעודיות, כוסות רוח, הקזת דם, עיסוק בתנועה, (צ'י קונג) ועוד.. כאשר הדיקור הוא הידוע ונפוץ ביותר.

השם הלועזי לדיקור הסיני – אקופונקטורה מגיע מלטינית:
מחט = ACUS
דיקור או לדקור = PUNGER

מאחורי "הרפואה סינית" עומדת תפיסת עולם שרואה את הבריאות והחולי כתופעות טבע ואת האדם כחלק מהשלם. וכיחידה בתוך השלם מושפע האדם מהסביבה והאקלים בהם הוא חי.

הנחת היסוד הפילוסופית שמייצגת הרפואה הסינית היא שאדם יכול לטפל בעצמו, ותפקיד המטפל הוא לסייע לאותו מטופל למצוא ולהכווין את הכוחות והכלים שעומדים לרשותו ואשר בכוחם לסייע לו.

הרפואה הסינית היא שיטה וגישה טיפולית עדינה ואלגנטית, כלל מערכתית ומקיפה. מעודדת את האדם לקחת אחריות על בריאותו, ומסייעת לו להעצים את חזקותיו ולהתגבר בכוחותיו ופועלו על מחלות ומכאובים ולהתרפא.

 

בדיקור הסיני נעשה שימוש במחטים דקות. תפקידן הוא יצירת גירוי בנקודות שונות בגוף, נקודות אשר נמצאות על מסלולים (מרידיאנים) או בסמוך אליהם.

גירוי של נקודות הדיקור שעל המסלולים בשילובים שונים בעזרת מחטים יוצר תגובה טיפולית. התוצאה תתבטא בהקלה והפגת כאב, כמו הפחתת חרדה ולחצים פיזיים ונפשיים.

ההשפעה הטיפולית הנה מידית לעתים, ומתרחשת עם החדרת המחטים. לא תמיד ניתן להבחין בשינוי המידי, ולעתים השינוי וההטבה עשויים להתרחש בתוך תהליך מתמשך שיניב להצלחת הטיפול הן בטווח הקצר והן בטווח הרחוק.

 

במהלך הטיפולים הגוף למד לשמר תוצאות טובות, ולשנות הרגלים רעים. כך השפעת הטיפול מתעצמת עם הזמן עד להחלמה מלאה.

ככל שנוקפות השנים זוכה הרפואה הסינית למעמד משמעותי יותר מצד הממסד המדעי רפואי, ונערכים מחקרים הבוחנים ומוכיחים את יעילותה, כמו כן מצטברות העדויות כי מדובר בשיטה יעילה ובטוחה אשר ביכולתה לסייע ולתת מענה לפתרון מגוון רחב של בעיות ומחלות.

לאורך השנים עברה הרפואה הסינית תמורות רבות, עליות ומורדות, וחוותה שינויים וגלגולים רבים בדומה לשאר רפואות עממיות אחרות.

הרופאים בעלי התאוריה המדעית של ימי הביניים גילו עוינות כלפי הרופאים העממיים. ההיסטוריה של הרפואה והמדע, מציינת כי התפתחות העוינות נבעה מטעמים של תחרות ותחושת בוז כלפי מי שאינו מחזיק בידע האמתי לטעמם. וכך הם פעלו כדי להגביל את הפרקטיקה הרפואית של הרופא העממי באמצעות חקיקה שנתנה להם את המונופול הרפואי. בד בבד הוציאו שם רע לרפואה העממית ולעוסקים בה.

כבר אז השכילו אותם הרופאים גם להבין כי אינם יכולים לחולל נסים וכי אומנותם מוגבלת, הם הלכו בעקבות פילוסופיות קדמוניות של חכמי יוון וסין ואחרים והניחו לטבע לעשות את שאין ביכולתו של הרופא לחולל. אבל לא היה די בכך כדי לתת לגיטימציה לרופא העממי גם כששיטתו כולה בנויה על חומרים בטוחים הנלקחים מהטבע ואשר מביאים תוצאות מוכחות במשך אלפי דורות. מסורות הריפוי הועברו מדור לדור בחשאיות ונשמרו בסודי סודות מתוך חשש מממשלות וממסדים הכרוך היה לעתים באיום על חייהם של אותם מרפאים.

 

ההיסטוריה גם הוכיחה כי האנושות אינה מוותרת על הרפואה הטבעית. מאז ימי הביניים ועד היום הרפואה העממית והרפואה האקדמית נאלצות לחיות זו לצד זו גם כשזה בעל כורחן. הרפואה הטבעית מתפתחת בצעדי ענק ויש לה מקום חשוב בבריאות הציבור. היא לוקחת חלק משמעותי בריפוי מחלות מודרניות כגון מחלות כאב שונות, עייפות דכדוך ותשישות, השמנת יתר וסט מחלות מסוכנות שנלוות אליהן, בדומה לסוכרת, תסמונות מטבוליות, מחלות כלי דם, מחלות לבביות, בעיות נשימה ועוד… 

 

תחום התזונה הטבעית ואורחות החיים של החולה שהנם הבסיס לחיים בריאים אינו נכלל באופן משמעותי בפרוטוקול הלימודים של הרופאה המודרנית. הרופא מחויב ללמוד אנטומיה, פיזיולוגיה, הגדרות מחלה, מכשור רפואי ומידע כללי בפרמקולוגיה המציעה תרופות וכמקלים אשר מיוצרים ע"י חברות תרופות, על מנת  לעסוק בריפוי חולים, כאשר האמצעים הטבעיים כמעט ונשכחו.

מוסדות רפואיים של ימינו השכילו להבין שהדרך הטובה ביותר עבור המטופל ורווחתו היא השילוב בין סוגי הידע שמציעה הרופאה המערבית אקדמית על גווניה ובין הרפואה העממית רבת הגוונים גם היא.

מאמר זה תפקידו להנגיש לכם ידע בסיסי וחיוני להבנה והיכרות הרפואה הסינית. חשוב להיבדק ולהיות במעקב רפואי אחר הבריאות שלכם, אך עוד יותר חשוב לנהל אורח חיים בריא, תחזוקה שוטפת לגוף ולא להיכנע למחלה. תמיד לחפש פתרונות ומזור בשלל השיטות והגישות הבטוחות מתוך המגוון הרחב.

 

שלכם,

עלייה